Встановлення факту спільного проживання БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Встановлення факту спільного проживання

  • Переглядів: 431

     Юридичний факт проживання однією сім'єю зі спадкодавцем не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини має бути встановлений винятково рішенням суду. Нотаріус не має можливостей для того, щоб безспірно встановити зазначені обставини.

Продовження договору оренди земельної ділянки на період воєнного стану БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Продовження договору оренди земельної ділянки на період воєнного стану

  • Переглядів: 1637

             Війна, назавжди змінила хід історії сучасної України. Ці події зачепили всі можливі сфери суспільства, не оминувши і земельні відносини. Земля в нашій державі є найбільшою цінністю, оскільки саме вона є вихідним фактором виробництва та запорукою економічного розвитку. З огляду на це в умовах воєнного стану врегулювання земельних відносин відіграє неабияку роль, тому що від цього залежить безпека не лише земельної та аграрної сфер, а й усієї країни в цілому.

З нагоди відзначення Дня Конституції України, фахівці Сектору «Козівське бюро правової допомоги» долучилися до проведення правопросвітницького заходу для жителів громади БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

З нагоди відзначення Дня Конституції України, фахівці Сектору «Козівське бюро правової допомоги» долучилися до проведення правопросвітницького заходу для жителів громади

  • Переглядів: 679

         Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб користуватись своїми правами і виконувати свої обов'язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших.         З нагоди відзначення Дня Конституції України, фахівці Сектору «Козівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги долучилися до проведення правопросвітницького заходу для жителів громади.         Захід відбувся у Відділі Бібліотечної справи КЗ «Центру культури і дозвілля» Козівської селищної ради задля того, щоб нагади жителям не лише про права та свободи людини, а й можливість отримати професійну правничу допомогу від держави.           Фахівець розповіла, що право на безоплатну правову допомогу також є одним із прав громадян України, гарантованим їм Конституцією. У певних випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно, кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.         Зазначене право закріплено Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Згідно з даним Законом передбачено два види надання правової допомоги: безоплатна первина правова допомога, безоплатна вторинна правова допомога.         Отримати первинну правову допомогу –  юридичні консультації, розяснення, складання заяв, скарг, звернень, окрім документів процесуального характеру – має право кожен, хто перебуває під юрисдикцією України. Отримати представництво у судах, перед органами державної влади тощо мають право законодавчо ви значені категорії громадян: малозабезпечені, учасники бойових дій, внутрішні переселенці, діти, жертви домашнього та інших видів насильства тощо.

Які гарантії мають члени сімей військовослужбовців, які зникли безвісти або перебувають у полоні? БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Які гарантії мають члени сімей військовослужбовців, які зникли безвісти або перебувають у полоні?

  • Переглядів: 5923

      Для початку необхідно визначити, хто вважається членами сім'ї військовослужбовця, які мають право отримувати інформацію про розшук. Визначення поняття закріплене в Законі України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин" та доповнене в квітні 2022 року. У цьому законі близькі родичі та члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, — чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Компенсація за роботу у вихідний день БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Компенсація за роботу у вихідний день

  • Переглядів: 385

     Вихідні дні – це дні щотижневого відпочинку. Відповідно до статей 52 та 67 Кодексу законів про працю України при п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідні дні на тиждень. На тих підприємствах, в установах, організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п'ятиденного робочого тижня є недоцільним, встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем.При п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні - один вихідний день.

Оренда нерухомості в умовах воєнного стану БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Оренда нерухомості в умовах воєнного стану

  • Переглядів: 2297

      Відповідно до  ч. 4 та 6 ст. 762 ЦК України, наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Порядок обчислення страхового стажу БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Порядок обчислення страхового стажу

  • Переглядів: 1078

     Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду України за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Закону, а також даних, включених на підставі цих документів до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

  • Переглядів: 691

      Питання регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 2022 року № 531 «Деякі питання призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме» було запроваджено внесення змін до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 189.

Порядок оформлення спадщини в умовах воєнного стану БЕЗОПЛАТНА ПРАВНИЧА ДОПОМОГА

Порядок оформлення спадщини в умовах воєнного стану

  • Переглядів: 1106

               Питання оформлення спадщини завжди є одним із актуальних питань громадян. Через запровадження воєнного стану в Україні дещо змінився порядок спадкування, стали тимчасово обмежені деякі конституційні права і свободи людини і громадянина.