Як отримати пенсії громадянам, які знаходяться на окупованій та щойно звільненій території України

  • 228

     Громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України проводжує здійснюватися виплата пенсій, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, в тому числі, шляхом зарахування на платіжні банківські картки

     За вибором людини пенсію або грошову допомогу виплачують АТ «Укрпошта» або уповноважені банки.

    Якщо людина отримувала пенсію або грошову допомогу через поточний рахунок в уповноваженому банку, пенсія або грошова допомога продовжує зараховуватися на цей рахунок.

     У випадках, коли АТ «Укрпошта» за погодженням з обласною військовою адміністрацією поінформувала Пенсійний фонд України про населені пункти, в яких відсутні технічні можливості здійснювати виплату і доставку пенсій, пенсії одержувачам із таких регіонів перераховуються на поточні рахунки, відкриті в АТ «Ощадбанк» за зверненням органів Пенсійного фонду України. Свої кошти протягом півроку люди можуть забрати у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк», підписавши договір банківського рахунку. 

     За бажанням можливо написати заяву і отримати свої виплати через будь-який інший уповноважений банк або через інше працююче відділення АТ «Укрпошта».

     Якщо в АТ «Укрпошта» з’являється технічна можливість відновити роботу, тоді АТ «Ощадбанк» повертає перераховані кошти особам, які раніше отримували через АТ «Укрпошта», і виплату пенсії отримувачу здійснюватиме АТ «Укрпошта», за місцем проживання.

     Разом з тим, на період дії введення воєнного стану, на деокупованих територіях та на територіях де ведуться бойові дії, особа може подати заяву про зміну способу виплати пенсії або грошової допомоги – або через уповноважений банк, або через АТ «Укрпошта».

     Заява про зміну способу виплати пенсії або грошової допомоги одержувачам, які проживають в деокупованих громадах, або в тих, які перебувають в районі бойових дій, може подаватися до органу Пенсійного фонду України або органу соціального захисту населення через сільського, селищного, міського голову, старосту, начальника військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів).

     Зарахованими коштами на поточний рахунок в уповноваженому банку, людина може розпоряджатися дистанційно – сплачувати за послуги / товари через інтернет, розраховуватися карткою в магазинах, де вони працюють, або якщо матиме доступ до банкоматів – отримати там свої кошти.

     Вже сьогодні в деокупованих населених пунктах для осіб, які не мають можливості зняти готівку з банківських карток у банкоматах або відділеннях банку є наступні варіанти:

  • Зняти готівку (за умови її наявності) з картки прямо на касі супермаркету, аптеки, АЗС під час оплати покупки. Така послуга доступна в торгівельних мережах (наприклад, «АТБ», «Varus», «Фора», «Сім23», «Сільпо», «Аврора», АЗК «ОККО», «WOG» та багато інших (інформацію необхідно уточнювати безпосередньо на касах).

     Щоб отримати готівку на касі торгової точки, необхідно оплатити товар банківською картою та повідомити касира про бажання зняти готівку. Підтвердження такої операції на касі супроводжується введенням PIN-коду банківської картки користувача.

  • Скористатися сервісами АТ «Укрпошта»: перерахування коштів з картки для отримання готівки у відділенні Укрпошти або з доставкою за адресою проживання за допомогою послуги «З картки додому».

     При виборі послуги з картки додому, листоноша принесе переказ за вказаною адресою та передасть безпосередньо в руки отримувача протягом 2- х робочих днів. Для отримання переказу отримувачу необхідно лише пред’явити листоноші власний паспорт. 

 

Зняття коштів через POS-термінали у відділеннях АТ «Укрпошта»:

  • держателі платіжних карток, зокрема платіжних засобів з підтримкою технології NFC (годинник, кільце, смартфон) VISA, Mastercard та ПРОСТІР мають можливість отримувати готівкові кошти у поштових відділеннях Укрпошти через POS-термінали АТ «Укрпошта»;

  • за одну операцію можна зняти від 50 до 15 000 гривень;

  • комісія Укрпошти за видачу коштів через власні POS-термінали – 2% (окрім працівників АТ «Укрпошта»).

  • щоб підтвердити операцію зняття готівки, потрібно ввести PIN-код.

     Водночас повідомляється, що Мінсоцполітики разом з АТ КБ «ПриватБанк» узгоджено інструкцію щодо віддаленого відкриття рахунка та зміни способу отримання пенсії через вебпортал Пенсійного фонду України для одержувачів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Зазначена інструкція розміщена на вебпорталі Мінсоцполітики.

Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2 22 24 або за адресою смт.Козова, вул..Грушевського, 38.