Про заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті податків запитували онлайн

  • 65

   Нещодавно у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася Інтернет-конференція спільно з інформаційним порталом 0352.ua на тему ««Призначення платежу»: дотримання обов’язкових вимог». В онлайн режимі з платниками спілкувалася начальниця управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Тернопільській області Ірина Кіндзерська.

   Дописувачі детально просили роз’яснити заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції. Під час заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетний/небюджетний/єдиний/депозитний рахунок передбачено поля встановленого формату:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису» (рекомендуємо при заповненні цього поля додатково зазначати ЄДРПОУ/РНОКПП фактичного платника);

«Номер рахунку» (при сплаті на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім'я ДПС);

«Сума податку» (при сплаті на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім'я ДПС);

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім'я ДПС).

   Найбільше запитували про заповнення полів платіжної інструкції «Код платника/фактичного платника» та «Платник/фактичний платник». Таке заповнення передбачене Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, завтердженою Постановою НБУ №163 від 29.07.2022 (зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Правління Національного банку України  від 24 грудня 2023 року № 179). Нагадуємо, що відповідно до п.38.2 ст.38 ПКУ сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, – податковим агентом або представником платника податку.

   Під час онлайн спілкування платники податків, що дописували під час Інтернет-конференції, отримали відповіді на усі запитання, які цікавили.

Фото без опису