У ГУ ДПС у Тернопільській області під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» платники податків отримали відповіді від заступниці начальника управління Ольги Кондратюк щодо особливостей повернення на довоєнну систему оподаткування

  • 189

Відбулася «гаряча лінія» з особливостей повернення зі спрощеної системи з особливостями оподаткування платниками податку на прибуток

 

    У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» платники податків отримали відповіді щодо особливостей повернення на довоєнну систему оподаткування. На запитання платників податків відповідала заступниця начальника управління – начальниця відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга Кондратюк.

    З 1 серпня 2023 року юридичні особи, які скористалися спрощеною системою з особливостями оподаткування, мали повернутися на попередню систему оподаткування. Саме під час телефонного спілкування посадовиця й зауважила, що з метою усунення подвійного оподаткування операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств змінами до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), запроваджуються окремі положення щодо врегулювання питання оподаткування податком на прибуток підприємств таких «перехідних» операцій шляхом викладення у новій редакції пункту 4-1 підрозділу 4 розділу XX «Перехідних положення» ПКУ. Важливо, що дана норма застосовується до операцій, що почали здійснюватися з 1 серпня 2023 року.

    Під час годинного спілкування мова йшла про збільшення та зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Окрема увага приділена була авансовим оплатам, визначенні вартості необоротних активів для цілей податкової амортизації.

    Запитували й про особливості складання декларації з податку на прибуток підприємств, визначення податкового звітного періоду та обсягу річного доходу, визначення різниці по нарахуванні роялті.

   Ольга Кондратюк зауважила, що тепер для розрахунку амортизації враховують суму залишкової вартості основних засобів та нематеріальних активів, які були введені в експлуатацію до переходу на сплату єдиного податку та під час сплати такого єдиного податку, яка визначається, як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень статті 138 ПКУ.

    Посадовиця зауважила, що скасовано делегування повноважень КМУ на визначення переліку товарів, виконаних робіт, наданих послуг на потреби оборони держави. 

    Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», надано повну та вичерпну відповідь.

 

    «Моя податкова» - ще один крок до цифрової податкової у цифровій державі!

    Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=my.tax.gov.ua 

    iOS: https://apps.apple.com/.../%D0%BC%D0%BE.../id6450752527... 

Фото без опису