«Обережно шахраї!»

  • 407

     Шахрайства в мережі Інтернет.

     Низька ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата, відразу повинна насторожувати покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціна, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділенні служби доставки. В таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається з нічим. Основне правило покупок в Інтернет – передоплату вносить тільки перевіреним продавцям, з іншими оплачувати товар після отримання у відділенні пошти.

     Продаючи товар через Інтернет, також можливо стати жертвою шахрая. Під приводом оплати товару шахрай буде намагатися дізнатися усі дані платіжної картки покупця, за допомогою яких зможе зняти гроші з карткового рахунку. Щоб вберегти себе від збитків необхідно запам’ятати наступні прості правила:

  • для оплати на картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляти строк дії картки та CVV код (знаходиться на зворотній стороні картки).
  • для оплати на картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляти шахраям дані СМС повідомлень, які надходять на картку покупців, та не проводити жодних операцій у банкоматі на вимогу.

 

Шахрайства через телефонні дзвінки: «Служба безпеки банку»,  «Родич потрапив в ДТП».

      Надалі найпоширенішим видом шахрайства є шахрайство у вигляді «Родич потрапив в ДТП, є її винуватцем або ж вчинив злочин». Шахраї зазвичай телефонують до осіб у нічний період часу і представляються родичем особи та імітуючи занепокоєння і схвильованість повідомляють про обставини, начебто вчиненого ДТП, участі в ДТП та просять передати грошові кошти кур’єру, який може їх забрати або перерахувати вказані кошти на банківський рахунок. Також, часто шахраї представляються працівниками поліції і повідомляють про обставини начебто вчиненого родичем злочину.

     Особам варто пам’ятати, що в такому випадку не варто перераховувати грошові кошти на банківські рахунки шахраїв або ж передавати їх кур’єрам, слід негайно зателефонувати до свого родича, іменем якого представилися шахраї та з’ясувати де він перебуває і чи потребує допомоги.

    Окрім цього, часто поширені випадки шахрайства у вигляді «Служба безпеки банку». Шахраї телефонують представляючись працівниками служби безпеки банку і повідомляють про те, що нібито Ваш банківський рахунок заблоковано, з Вашого банківського рахунку проводиться оплата за товар або переказ грошових коштів на інший банківський рахунок. В такому випадку, в жодному разі не повідомляйте вказаним особам дані Вашої банківської картки (повний номер картки, CVV код, термін дії), краще одразу припиніть розмову і самостійно зателефонуйте на офіційний номер телефону Вашого банку. 

 

Ви виграли цінний приз або Вам зараховано грошову допомогу від Держави.

   В соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства як «фейкові» розіграші з цінними призами. Потеплілому може прийти повідомлення, що він став призером розіграшу, призом в якому є цінний приз, який можна отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію, тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте, здійснивши передоплату, жодного призу ніхто не отримає.

     Також, часто бувають шахрайства у вигляді смс повідомлень на Ваш мобільний телефон з наступним змістом: «Вам зараховано грошову допомогу від Держави» для її отримання перейдіть за посиланням. Перейшовши за вказаним посиланням особі пропонується вказати реквізити її банківської картки для отримання грошової допомоги. В жодному разі не надавайте реквізити своєї банківської картки на сумнівних Інтернет – ресурсах.

 

Інтернет – жебрацтво.

     В Інтернеті можуть з’являтися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування хворим дітям. Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографіями чужих дітей, або створювати оголошення – дублери реальних благодійних організацій, які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахунку грошей. Для того, щоб не попастися на гачок і не віддати свої гроші у руки шахраїв, не потрібно лінуватись передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з’ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати – передавати гроші чи ні.