Відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

  • 1113

     Відповідно до ст. 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежність і територіальна цілісність України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

      Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 №69/2022 оголошено загальну мобілізацію на території України строком на 90 діб, яка неодноразово продовжувалася Указом Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» від 17.05.2022 № 342/2022 з 25.05.2022 строком на 90 діб, та Указом Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" від 12.08.2022 № 574/2022 з 23.08.2022 строком на 90 діб.

     Мобілізації підлягають усі громадяни України віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати свій військовий обов’язок, окрім винятків, передбачених законом.

Громадяни України, які отримали повістку, повинні у визначений термін звернутися до вказаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Це стосується і тих осіб, які мають право на відстрочку або є непридатними до служби за станом здоров’я.

     Відповідно до Законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про військовий обов’язок і військову службу» громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) встановлено адміністративну відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізацію та мобілізаційну підготовку (ст. 210-1 КУпАП).

      Законом про кримінальну відповідальність передбачено низку статей, якими закріплені види правопорушень у сфері забезпечення призову та мобілізації. Найпоширенішим кримінальним правопорушенням у сфері забезпечення призову та мобілізації є ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (ст.336 Кримінального кодексу України), за вчинення якого передбачено відповідальність у виді позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

     Станом на 01 листопада 2022 року Єдиний державний реєстр судових рішень містить 130 вироків щодо кримінальних правопорушень, передбачених статтею 336 Кримінального кодексу України.

     Засудження осіб за ст.336 Кримінального кодексу України не передбачає зняття з військового обліку та підставу для відстрочки від мобілізації. 

Фото без опису