Шахрайство в інтернеті

  • 818

       Бережанська окружна прокуратура  інформує: останнім часом активізували свою діяльність шахраї, які  ведуть свою незаконну діяльність в мережі Інтернет.

      1.Шахрайства, пов’язані з покупками через мережу Інтернет.

     Низька ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата, відразу повинна насторожувати покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціна, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділенні служби доставки. В таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається з нічим. Основне правило покупок в Інтернет – передоплату вносить тільки перевіреним продавцям, з іншими оплачувати товар після отримання у відділенні пошти.

      2.Шахрайства, пов’язані з продажами через мережу Інтернет.

      Продаючи товар через Інтернет за допомогою онлайн – бірж оголошень, також можливо стати жертвою шахрая. Під приводом оплати товару шахрай буде намагатися дізнатися усі дані платіжної картки покупця, за допомогою яких зможе зняти гроші з карткового рахунку. Щоб вберегти себе від збитків необхідно запам’ятати наступні прості правила:

–Для оплати на картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляти строк дії картки та CVV код (знаходиться на зворотній стороні картки).

– Для оплати на картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляти шахраям дані СМС повідомлень, які надходять на картку покупців, та не проводити жодних операцій у банкоматі на вимогу.

3. Віруси шифрувальники та інше шкідливе програмне забезпечення.

     Серйозною проблемою на даний час є розповсюдження комп’ютерних вірусів, особливо небезпечними є віруси шифрувальники. Після зараження такими вірусом, він шифрує файли і відновити їх після дії вірусу не зможе жоден антивірус. Найбільш частіше такі віруси розповсюджують через електронну пошту. Щоб вберегтися від вірусів потрібно використовувати надійне антивірусне програмне забезпечення, не відкривати електронні листи та посилання в цих листах з невідомих адрес, зберігати копії важливих даних на різних носіях (флеш накопичувачах, інтернет – сховищах, тощо).

        4.Інтернет – жебрацтво.

     В Інтернеті можуть з’являтися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування хворим дітям. Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографіями чужих дітей, або створювати оголошення – дублери реальних благодійних організацій, які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахунку грошей. Для того, щоб не попастися на гачок і не віддати свої гроші у руки шахраїв, не потрібно лінуватись передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з’ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати – передавати гроші чи ні.

5.Ви виграли цінний приз.

        В соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства як «фейкові» розіграші з цінними призами. Потеплілому може прийти повідомлення, що він став призером розіграшу, призом в якому є цінний приз, який можна отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію, тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте, здійснивши передоплату, жодного призу ніхто не отримає.

6.Шахрайства пов’язані із пандемією COVID-19.

     Шахраї дуже швидко пристосовуються до подій у суспільстві та світі, вигадуючи нові схеми обману громадян. Так, у зв’язку із пандемією вірусу COVID-19, поширеною схемою шахрайства стало виманювання інформації про банківські картки громадян під приводом нарахування державної допомоги. Зокрема, у мобільному додатку Viber шахраями запущена розсилка повідомлень з наступним змістом: «Скористайтесь новою послугою Приват24! У зв’язку із поширенням коронавірусу даємо кожному користувачу по 800 грн, яких не потрібно повертати, а є державною допомогою за указом президента! Дякуємо, що Ви з нами, Ваш Приват24! Вкажіть Ваші данні щоб підтвердити Вашу особу і кошти буде нараховано: номер картки, дійсна до, CVC код».

Наголошуємо: не відповідайте на такі повідомлення, не телефонуйте за вказаними номерами, не переходьте за посиланнями, які містяться в таких повідомленнях, не розголошуйте та не надсилайте нікому в жодному разі свої персональні дані, термін дії платіжної картки та CVC код (три цифри на 3 зворотному боці картки)! Працівники банків не мають права та не можуть запитувати вас про це!

         У зв’язку з наведеним вище, Бережанська окружна прокуратура наголошує на недопущенні громадянами фактів передавання своїх персональних даних третім особам. Не проводьте покупки в мережі Інтернет на неперевірених веб-ресурсах, не здійснюйте передоплати за купівлю товарів та при отриманні на мобільні телефони сумнівних смс-повідомлень, емітованих від банківських установ, одразу звертайтеся у відділення банку та не ведіть телефонні переговори за номерами, які вказані в смс-повідомленнях.