29 січня в Україні відзначать 103 річницю пам'яті Героїв Крут.

  • 512

     В закладах освіти та культури будуть проведені тематичні години пам'яті . В бібліотечних закладах - виставки та он-лайн конференції. 

"Пам'ятати про героїв Крут - це найважливіше, що може зробити сьогодні молодь. Пам'ятати про подвиг молодих хлопців, які захищали Україну, - це наука, урок для нас, молодих, сьогодні." - зазначає начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Козівської селищної ради Марія Іваніцька. 

Довідка: 

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином). Українські сили під командуванням сотника Аверкія Гончаренка нараховували близько 1000 осіб та складалися з старшин та курсантів старших курсів 1-ої Київської військової школи ім. Б.Хмельницького, що мали бойовий досвід набутий на фронтах Першої світової війни, 115–130 осіб першої сотні Студентського куреня та були озброєні 16 кулеметами та залізничною платформою з гарматою. До них приєдналися добровольці з Вільного козацтва («Курінь смерті»).

Більшовицькі сили в районі Крут нараховували близько 6 тис. солдатів. У бою участь взяли до 3 тис. осіб.

Втрати українців становили за різними даними від 80 до 100 загиблих (у т.ч. й страчених після бою студентів), більшовиків – не менше 300 вбитих. На думку дослідників, загальні втрати росіян могли складати до 1500 убитих, поранених.

Бій закінчився організованим відступом українських частин на потязі. У полон до більшовиків під час бою потрапили 7 поранених студентів, які були відправлені до Харкова. Ще 27 студентів під час відступу  потрапили до рук більшовиків, і пізніше були страчені.

   Бій під Крутами мав вагоме історичне значення. Затримка більшовиків на кілька днів дозволила уряду УНР добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті. 

Фото без опису