Дізнавалися про податкове законодавство

  • 12

Питання дотримання сплати податків та обов'язкових платежів суб’єктами господарювання, на яких законодавством покладений відповідний обов'язок, ніколи не втрачало своєї актуальності, оскільки у тому числі за рахунок зазначених надходжень наповнюються бюджети всіх рівнів країни. Тому важливо для суб’єкта господарювання бути поінформованим щодо діючого податкового законодавства. Саме на цю тематику і відбулася «гаряча лінія», під час якої заступниця начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія Мельник відповіла на запитання платників податків.

Під час «гарячої лінії» додзвонювачі запитували, як внести зміни до облікової картки ФО – платника податків при зміні місця реєстрації, чи можна ще скористатися податковою знижкою, яким чином можна надіслати через Електронний кабінет заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені. У відповідь Марія Мельник зазначила, що надіслати заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi платник податків може в режимі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету за формою J/F 1302002. У запропонованій формі необхідно заповнити відповідні поля електронного документа, підписати та надіслати Заяву, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично. До Заяви платник може подати копію одного платіжного документа, і заява подається платником до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми.

Багато запитань надійшло й про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: до якого контролюючого органу необхідно звертатись фізособам власникам декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних; яким чином обчислюється сума податку на нерухомість.

Запитували, де розміщені реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету. У відповідь Марія Мельник зазначила, що своєчасне доведення платникам податків реквізитів рахунків для сплати податків, зборів та платежів, відкритих Державною казначейською службою України, відбувається шляхом їх розміщення в Центрах обслуговування платників податків, на офіційному вебпорталі відповідного територіального органу ДПС або на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Рахунки для сплати платежів (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

Посадовиця розповіла про впровадження в організацію та діяльність Державної податкової служби України міжнародних підходів до управління, що ґрунтуються на управлінні податковими ризиками (комплаєнс-ризиками), з метою підвищення рівня дотримання платниками податків своїх податкових обов’язків. Розповіла і про Національну стратегію доходів до 2030 року, з актуальними матеріалами якої платники податків можуть ознайомитися на вебпорталі ДПС у спеціальній рубриці «Національна стратегія доходів».

Під час годинного спілкування податківиця надала відповіді на питання, які цікавили платників податків, та звернула увагу додзвонювачів на широкий фунціонал Електронного кабінету платника, який дає можливість якісно, швидко та дистанційно спілкуватися з податковою службою, отримувати довідки та іншу необхідну для платників податків інформацію, а також порекомендувала використовувати мобільний застосунок «Моя податкова».

Додзвонювачі отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики.

Фото без опису