Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати пенсію по втраті годувальника і соціальну допомогу?

  • 40

      Особа з інвалідністю з дитинства, якій інвалідність встановлено у віці до 18 років та яка отримує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, може одночасно отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника, за наявності такого права.

   Відповідно до пункту 2.18 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 (із змінами) визнання особою з інвалідністю з дитинства або дитиною з інвалідністю засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладу охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги.

  У разі якщо дитина визнана особою з інвалідністю з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається висновок МСЕК про настання інвалідності до досягнення особою вісімнадцятирічного віку (висновок про час настання інвалідності).

   Орган, що призначає пенсію, додає до заяви одержані від органів, що призначають допомогу, відомості про вид отриманої допомоги та період її одержання (за наявності).

   Державна соціальна допомога призначається і виплачується органами соціального захисту населення, а пенсія у зв’язку з втратою годувальника – органами Пенсійного фонду України. Відтак, у разі, якщо особа з інвалідністю з дитинства, якій інвалідність встановлено у віці до 18 років, одержує в органах Пенсійного фонду України пенсію по інвалідності та набуває права на призначення пенсії в разі втрати годувальника, їй слід звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду України із заявою та необхідними документами про перехід на пенсію у разі втрати годувальника, та, відповідно, до органів соціального захисту населення за призначенням державної соціальної допомоги як особі з інвалідністю.

 

Головне управління

Пенсійного фонду України

в Тернопільській області

 

Фото без опису