Консультували телефоном щодо питань декларування минулорічних доходів громадян

  • 26

   Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» стосовно декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2023 року. На питання додзвонювачів відповідав начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Вододимир Брудко.

  Посадовець поінформував додзвонювачів про перелік доходів громадян, які підлягають обов’язковому декларуванню, та звернув увагу, що кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2023 року, триватиме до 1 травня 2024 року. Також наголосив, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року.

   Платники цікавились чи потрібно подавати декларацію спадкоємцям, які отримали спадщину від членів сім’ї  першого та другого ступеня споріднення. Вододимир Брудко роз’яснив, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, при отриманні доходів у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до розділу IV Податкового кодексу України оподатковуються за нульовою ставкою. Об'єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцями, які є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення спадкодавця, підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою. Отже, в даному випадку платники звільнені від подання декларації за наслідками 2023 року за умови відсутності інших доходів, які передбачають виникнення обов’язку щодо її подання.

  Також, серед іншого, додзвонювачі запитували чи необхідно подавати декларацію, якщо у 2023 році громадянин здавав в оренду власну квартиру іншій фізичній особі.  Посадовець повідомив, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку  орендодавець. Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів. Тож, у даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

   Під час спілкування Володимир Брудко розповів про можливості подання декларації в режимі онлайн, без відвідування податкових інспекцій, про спрощення процедури декларування доходів громадянами через електронний сервіс «Предзаповнення декларації про майновий стан і доходи»  розділу «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті на вебпорталі ДПС. Посадовець зауважив, що за допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів. Крім того він нагадав, що змінено форму Податкової декларації про майновий стан і доходи.

  Також платники дізнались, що для подання декларації можна скористатися мобільним застосунком «Моя податкова», а для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Фото без опису