Про актуальні питання адміністрування податків і зборів з юридичних осіб йшлося під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

  • 62

  Заступниця начальника управління – начальниця відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга Кондратюк з метою надання інформаційно-консультативної допомоги провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де говорила із додзвонювачами про актуальні питання адміністрування податків і зборів з юридичних осіб.

  Під час годинного спілкування мова йшла про збільшення та зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Окрема увага приділена була авансовим оплатам, визначенні вартості необоротних активів для цілей податкової амортизації.

  Запитували й про особливості складання декларації з податку на прибуток підприємств, визначення податкового звітного періоду та обсягу річного доходу, визначення різниці по нарахуванні роялті. 

Запитували, як здійснити виправлення помилок, самостійно виявлених у податковій декларації з податку на прибуток, чи подається фінансова звітність з виправленими показниками до додатка ВП та у якому вигляді (електронному чи паперових носіях).

  Посадовиця розповіла про основні аспекти спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб, особливості розрахунку мінімального податкового зобов’язання, порядку формування суми сплачених податків, зборів платежів і витрат на оренду земельних ділянок, які повинні бути враховані при обчисленні МПЗ.

  Зокрема, йшлося про те, що з 2022 року законодавством передбачено нарахування мінімального податкового зобов’язання для юридичних осіб – сільгоспвиробників платників єдиного податку (ІІІ-IV група) та тих, що знаходяться на загальній системі оподаткування, для земельних ділянок, що знаходяться в користуванні на правах власності таких підприємств.

  Ольга Кондратюк відповіла на поставлені запитання усіх додзвонювачів та нагадала, що для оперативної комунікації з бізнесом в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області діє комунікаційна податкова платформа та відкриті телефонні лінії. 

Фото без опису