Про деталі подання звітності з КІК йшлося під час «гарячої лінії» в ДПС області

  • 95

  У другій декаді березня в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася «гаряча лінія» на тему «Звітність по КІК: деталі подання». В телефонному режимі з платниками спілкувалася начальниця відділу трансфертного ціноутворення Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга Буць.

  Додзвонювачі запитували про терміни подання звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – КІК). Посадовиця нагадала, що 1 травня 2024 року для фізичних осіб минає термін подання такої звітності, тобто компанії, які зареєстровані в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України відповідно до правил, визначених Податковим кодексом України.

  Подання звіту про КІК до контролюючого органу відбувається одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи – для фізичних осіб за відповідний календарний рік засобами електронного зв'язку в електронній формі.

  Платників цікавило, чи є обов’язковим подання фінансової звітності. Ольга Буць, зауважила, що до звіту про КІК в обов'язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи, такі копії фінансової звітності КІК подаються разом із річною декларацією про майновий стан і доходи за наступний звітний (податковий) період.

 Якщо контролююча особа не має можливості забезпечити складання фінансової звітності контрольованої іноземної компанії та/або здійснення розрахунку скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії до дати граничного строку подання, зокрема, річної Декларації, така контролююча особа подає скорочений Звіт.

 Після подання скороченого Звіту контролююча особа зобов’язана подати Звіт до кінця календарного року, наступного за звітним (податковим) роком.

 Найбільше запитували під час «гарячої лінії» про застосування штрафних санкцій. Тож Ольга Буць, роз’яснила, що при поданні звітності по КІК за 2022 та 2023 роки по терміну 1 травня 2024 року, штрафи та/або пеня за несвоєчасне подання звітності по КІК не застосовуються. Це передбачено п. 54 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України.

  А от відповідальність за неподання, несвоєчасне подання контролюючою особою звіту про КІК та/або невідображення контролюючою особою у звіті про КІК усіх відомостей щодо наявних контрольованих іноземних компаній передбачено ст. 120.7 Податкового кодексу України.

  Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства. 

Фото без опису