Про декларування громадянами доходів – під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» у ДПС області

  • 73

      Днями в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступниця начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія МЕЛЬНИК під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувалася із додзвонювачами щодо декларування громадянами доходів.

     Під час телефонного спілкування посадовиця роз’яснила, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Податкову декларацію про майновий стан і доходи подають фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, а також громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації, у термін до 1 травня року, наступного за звітним, тобто до 1 травня 2024 року. Також проінформувала, що резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, а фізичні особи, у яких є право на податкову знижку – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

     Відповідаючи на питання, посадовиця звернула увагу, що з нового року введена в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи. Також Марія Мельник розповіла про терміни подання податкової звітності залежно від системи оподаткування та про нюанси заповнення звітів за 2023 рік.

     Крім того, дуже  багато питань стосувалось права на податкову знижку. Заступниця начальника Головного управління ДПС в області зауважила, що фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, подають декларацію до 31 грудня 2024 року. Використання права на нарахування  податкової знижки можливе лише  за наслідками звітного податкового року. Таке право не  продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався  своїм правом у встановлений  строк.

      Додзвонювачі також дізналися, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами на вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку. Можна і скористатися мобільним застосунком «Моя податкова».

     Цікавили питання, пов’язані з реєстрацією РРО та ПРРО. Зокрема, про відновлення з 1 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

      На завершення телефонного спілкування, Марія Мельник закликала у випадку отримання доходів у 2023 році, з яких не сплачено податки, вже зараз спланувати своєчасне подання декларації про доходи.  

     Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства. 

 

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

Фото без опису