Про податкову політику 2024 року йшлося під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

  • 79

     Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області в. о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Цвігун під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо податкової політики 2024 року.

     Під час телефонного спілкування очільник говорив про норми діючого податкового законодавства стосовно декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році, офіційне працевлаштування найманих працівників; про особливості визначення мінімального податкового зобов’язання, запроваджені Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»; щодо своєчасності сплати податків та недопущення заборгованості; користування електронними сервісами ДПС України.

     Посадовець звернув увагу на те, що легалізація заробітної плати залишається найактуальнішим питанням сьогодення. Кожен громадянин нашої країни має усвідомлювати, що офіційні трудові відносини гарантують захищене майбутнє, а офіційна заробітна плата забезпечує наповнення бюджетів та фондів соціального захисту громадян. 

     Було декілька додзвонювачів, що цікавилися застосуванням штрафних санкцій. Загалом порядок застосування санкцій до порушників податкового законодавства у 2024 році не змінилося. Відповідальність для бізнесу, який нехтує вимогами щодо використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) чи програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО), залишається і важливо враховувати цей факт підприємцям, які з якихось причин не встановили РРО, але зобов’язані це зробити відповідно до вимог чинного законодавства.

     Саме з 1 жовтня 2023 року в разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи застосовуються фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 закону №265/95-ВР.

     А саме: штраф дорівнює 100% вартості товарів/послуг за їхню реалізацію без використання РРО або за невидачу фіскального чека, якщо це порушення вчинене вперше, і 150% вартості – у разі повторного.

Починають діяти з 2024 року штрафи для власників контрольованих іноземних компаній (КІК) та додаються штрафи за порушення, пов’язані з поданням звітності для автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки (CRS). Щоправда торкнуться ці штрафи лише фінансових агентів (банків, страхових компаній тощо), які мають повідомляти ДПС про рахунки своїх клієнтів.

    Звернув увагу додзвонювачів щодо коректного заповнення реквізитів платіжних документів, адже це позбавить від виникнення податкового боргу, нарахування штрафних санкцій, пені та виникнення нез’ясованих платежів.

Також Руслан Цвігун нагадав, що для якісної та оперативної комунікації з бізнес-спільнотою і громадськістю в ГУ ДПС у Тернопільській області працює Комунікаційна податкова платформа. Для звернень створена електронна скринька за адресою tr.ikc@tax.gov.ua

   Повідомив про нові адреси електронних скриньок: tr.zvernennya@tax.gov.ua  – для звернень громадян та tr.publicinfo@tax.gov.ua – для запитів на інформацію.

Також розглянуто питання оподаткування виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам, легалізації трудових відносин.

    Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства. 

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

Фото без опису