Запитували у ДПС про єдиний рахунок та заповнення платіжних інструкцій на сплату платежів до бюджету та фондів соціального страхування

  • 116

   На сьогодні важливо для суб’єкта господарювання бути поінформованим щодо змін податкового законодавства, можливостей сплати податків, зокрема через єдиний рахунок, адже такий спосіб є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів. 

   Саме на цю тематику і відбулася «гаряча лінія», під час якої заступниця начальника управління – начальниця відділу обліку платежів та зведеної звітності управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія Кужда відповіла на запитання платників податків.

   Основний акцент під час телефонного спілкування посадовиця робила на перехід на використання єдиного рахунку для сплатити всіх поточних платежів, податкового боргу та недоїмки з єдиного внеску, грошових зобов’язань, які визначені на підставі податкових повідомлень-рішень. Як зауважила керівниця, єдиний рахунок – це один рахунок для сплати податків, зборів, інших платежів, що контролюються ДПС, та єдиного внеску. Його використання передбачене ст. 351 Податкового кодексу України.

  Телефонували, щоб запитати про нюанси порядку заповнення платіжних інструкцій на сплату платежів до бюджету та фондів соціального страхування.

   Як розповіла Марія Кужда, на сьогодні юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити.

  Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163, та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148.

   Додзвонювачі отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики.

Фото без опису