Про ризиковість платника ПДВ говорили онлайн в Головному управлінні ДПС в області

  • 137

  Днями у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася Інтернет-конференція спільно з інформаційним порталом 0352.ua на тему «Як не отримати статус ризикового платника ПДВ». В онлайн режимі з платниками спілкувалася начальниця управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Тернопільській області Наталія Стецько.

    Посадовицю запитували про зміни, що відбулися з 30 вересня щодо розблокування податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК), що передбачені наказом Мінфіну від 14.07.2023 року № 394.

    Саме уточнено, що серед документів для реєстрації ПН/РК платник має надати договори, у тому числі (а не зокрема) ЗЕД-договори. Це уточнення має запобігти ситуаціям, коли від підприємства, яке не веде ЗЕД, вимагали надати ЗЕД-договори.

     Наталя Стецько писала і про перелік документів, які може надати платник для розгляду запитання про реєстрацію ПН/РК.

    Змінами визначено, коли в квитанції до ПН/РК зазначено код товару/послуги згідно з УКТ ЗЕД/умовним кодом товару/ДКПП, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

    Запитували й про подання письмових пояснень та копій документів до РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець).

    Багато дописувачів цікавило щодо встановлення терміну дії зупинення перебігу строків для ПН/РК. Так, дата складання яких передує даті введення воєнного стану в Україні (до 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, перебіг строку згідно з пунктом 6 Порядку № 520 починаючи з 01.08.2023 продовжується на ту кількість календарних днів, протягом яких платник податку мав право подати Пояснення станом на дату введення воєнного стану на території України.

    Для податкових накладних/розрахунків коригування, дата складання яких припадає на період дії воєнного стану в Україні (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку згідно з пунктом 6 Порядку № 520 починається з 01.08.2023 року.

Накриклад, якщо дата складання податкової накладної 10.01.2022 року, тоді залишок календарних днів, протягом яких платник податку може подати Пояснення починаючи з 01.08.2023 року, розраховується таким чином.

Від загального періоду згідно з п. 6 Порядку № 520 (365 днів) віднімаємо кількість календарних днів, що минули до дати введення воєнного стану (44 дні) та отримуємо період, протягом якого платник податку може подати Пояснення з 01.08.2023 року (321 календарний день).

    Наприклад, якщо дата складання податкової накладної 15.06.2022 року, тоді залишок календарних днів, протягом яких платник може подати Пояснення починаючи з 01.08.2023 року, становить 365 календарних днів.

    Дописувачі отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики. 

Фото без опису