У Козівському ліцеї №1 проведено правовий захід на тему: «Адміністративна відповідальність неповнолітніх»

  • 123

28 вересня 2023 року у Козівському ліцеї №1 Козівської селищної ради для учнів було проведено правовий захід на тему: «Адміністративна відповідальність неповнолітніх».

Фахівець розповіла, що неповнорлітніми вважаються діти у віці від 14-ти до 18-ти років.

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення 16-річного віку. Провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за обставин, зокрема, недосягнення особою на момент вчинення адміністративного правопорушення 16-річного віку.

Неповнолітня особа у віці від 14 - ти до 16-ти років, - не може бути притягнута до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення.

Під час заходу було наголошено які ж заходи впливу застосовуються до неповнолітніх. Передбачено, що до осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються заходи впливу як:

  • зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;

  • попередження; 

  • догана або сувора догана;

  • передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Також роздано буклети про право дітей на безоплатну правничу допомогу.

Фото без опису