Державна служба зайнятості пропонує ряд програм для підтримки певних категорій громадян.

  • 300

1. Програма з надання роботодавцям компенсацій на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб  (постанова КМУ від 08 вересня 2015 року №696).

      Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази.

     Розмір компенсації: фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

      Компенсація здійснюється за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців.

 

2. Програма з надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (постанова КМУ від 20 березня 2022 р. № 331)

     Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, яким забезпечено працевлаштування такої особи з розміром заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчим розміру мінімальної заробітної плати.

     Компенсація витрат надається у розмірі 6700 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

     Загальна тривалість надання такої компенсації не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи.

Термін дії програми: на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

 

       3. Залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів України від 13.07.2011 № 753, в частині залучення до таких робіт за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття незайнятих внутрішньо переміщених осіб працездатного віку, які є застрахованими особами та не мають статус зареєстрованого безробітного.

     Для підтримання конкурентоспроможності окремих категорій громадян організовується навчання за ваучерами (постанова КМУ від 20 березня 2013 року № 207), які надаються за затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей.

 

      4. Надання мікрогрантів на створення або розвиток власної справи.

      Кошти у рамках проєкту єРобота надаються на безповоротній основі за умови дотримання Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу (постанова КМУ від 21 червня 2022 року № 738).

Сума мікрогрантів за програмою «Власна справа» - від 50 до 250 тисяч гривень. Основною вимогою отримання коштів є створення нових робочих місць.

     З 10 квітня 2023 року стартувала нова програма надання грантів для ветеранів. Відтепер учасники та учасниці бойових дій, члени їх сімей, а також особи з інвалідністю внаслідок війни можуть подати заявку на отримання гранту від держави на старт чи розвиток власної справи (постанова КМУ від 30 березня 2023 №286). 

Програма передбачає надання грантів на суми:

  • до 250 тисяч гривень можна отримати на власний бізнес за умови створення щонайменше одного робочого місця;

  • до 500 тисяч гривень може отримати член родини учасника бойових дій за умови створення щонайменше двох робочих місць. Співфінансування за цією програмою таке: не більше 70% надає держава, 30% — власні кошти підприємця;

  • до 1 млн гривень зможе отримати учасник бойових дій, якщо він не менш ніж три роки був зареєстрований як ФОП. Головна умова — створити від чотирьох робочих місць, із яких щонайменше два — для ветеранів або людей з інвалідністю внаслідок війни. Тут так само кошти надаються на умовах співфінансування - 70% на 30%.

     Подати заявку на отримання грантів можна через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. 

Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

 

     Для отримання більш детальної інформації щодо реалізації активних програм зайнятості та отримання фінансової підтримки ви можете звернутися до найближчого центру зайнятості за адресами: 

  • смт Козова, вул.Соборна, 8, тел. 0672925568
  • Тернопільський обласний центр зайнятості, м.Тернопіль, вул.Текстильна, 1б., тел. 0635765756

Фото без опису