Визначення місця проживання дитини в судовому порядку

  • 529

     Згідно Сімейного кодексу України, місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. В свою чергу, дитина, якій виповнилося 14 років та батьки якої проживають окремо, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.

     Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами Позивачем (особа, яка звертається до суду з позовною заявою, тобто той з батьків, хто бажає, щоб з ним залишилася проживати дитина) до Відповідача (той з батьків, хто проживатиме окремо від дитини).

З метою позитивного для Позивача вирішення даного спору, в суді необхідно доводити наступні обставини:

  • відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків

  • стан здоров’я як батьків, так і дитини

  • матеріальне становище батьків

  • можливість забезпечення належних житлових умов

  • сімейний стан батьків

  • сталість соціальних зв‘язків дитини, її психологічний стан, місце навчання

  • інші обставини(шкідливі звички, графіки роботи, професія і т.д.)

     Отже, для того, щоб визначити місце проживання дитини, потрібно із позовною заявою звернутись до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживання чи місцем перебування Відповідача.

     Судовий збір за подання позовної заяви немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1073 грн. 60 коп.

     До суду потрібно подати:

1.Позовна заява

2.Копія свідоцтва про розірвання шлюбу.

3.Копія паспорта позивача.

4.Копії рішення суду про розлучення.

5.Характеристика з місця роботи позивача та її дві копії.

6.Характеристика з місця проживання позивача та її дві копії.

7.Довідка з місця проживання позивача та її дві копії.

8.Дві копії декларації про дохід позивача.

9.Довідка ЦМЛ про стан здоров'я позивача та її дві копії.

10.Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання позивача та дві його копії.

11.Дві копії свідоцтва про державну реєстрацію ФОП.

12.Акт санітарно-епідеміологічного обстеження квартири позивача та дві його копії.

13.Епікриз (ПІБ дитини).

14.Квитанції про сплату судового збору.

     Сформований пакет документів, тобто позовна заява з додатками (а також копія позовної заяви з додатками для відповідача по справі та інших осіб, які беруть участь у справі) подається до канцелярії суду. Позовну заяву можна також направити поштою – рекомендованим листом, обов’язково з описом документів, які надсилаються та поштовим повідомленням.

     Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку. Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті.

     Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2 22 24 або за адресою смт.Козова, вул. Грушевського, 38.