Порядок переведення нежитлового приміщення в житлове

  • 130

     Відповідно до Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Однак, для того, аби використовувати нерухомість в якості житла воно повинно бути віднесено до житлового фонду.

     Житловий фонд становлять житлові будинки та приміщення в них, віднесені до державного житлового фонду, громадського житлового фонду, житлового фонду житлово-будівельних кооперативів, приватного житлового фонду, а також житлового фонду соціального призначення. До житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру.

     Житлові будинки, квартири, інші житлові приміщення (об'єкти житлової нерухомості) призначаються і повинні бути придатними для постійного проживання в них громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових приміщень і гуртожитків. Для цього приміщення має відповідати вимогам законодавства до житлових об'єктів.

     Якщо ж говорити про переведення нежитлового приміщення в житлове, то переведення нежитлового приміщення в житлове є зміною його цільового призначення. На сьогоднішній день українським законодавством не встановлено чіткого механізму переведення нежитлового приміщення до житлового фонду.

     Для вирішення цього питаня потрібно звернутися в органи місцевого самоврядування. А саме власник нежитлового приміщення має подати заявку до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), який в свою чергу передає їх до департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету місцевої ради. Також власник має довести, що:

приміщення придатне для проживання;

  • оснащене системами вентиляції, водопостачання, каналізації, газопостачання, теплопостачання;

  • відповідає санітарним і гігієнічним нормам;

  • має захист від води й навколишнього середовища;

  • має допустимий рівень шуму, вібрації, електромагнітного поля тощо.

     Перелік документів

      Разом із заявою про переведення нерухомості до житлового фонду власник приміщення має подати наступні документи:

  • копію повідомлення, в якому балансоутримувач підтверджує, що власник повідомив його про намір змінити цільове призначення приміщення. Якщо балансоутримувач – власник будинку, застереження про погодження не подаються;

  • копію паспорта та реєстраційного номеру облікової картки платника податків;

  • копію документів, що підтверджують право власності;

  • копію технічного паспорта;

  • для багатоповерхових будинків - поверховий план;

  • проектну документацію (якщо планується зміна конфігурації приміщення);

  • фотографії помешкання;

  • інші документи (в залежності від генеральних планів населених пунктів).

     Строк розгляду

     Орієнтовний строк розгляду заявки становить 1-2 місяці залежно від регіону. За результатами розгляду документів орган місцевого самоврядування приймає рішення про надання або відмову у наданні дозволу на переведення нежитлового приміщення в житлове у письмовій формі. Рішення про відмову у наданні відповідного дозволу має бути мотивованим.

     Громадяни відповідно до закону мають право на переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Рішення про переведення дачних і садових будинків у жилі будинки приймається відповідними органами місцевого самоврядування.

Фото без опису