Оскарження відмови у призначенні пенсії за віком

  • 286

     Право на призначення пенсії за віком мають особи, які досягли пенсійного віку — а це 60 років — та мають необхідний страховий стаж. Станом на 2022 рік потрібно мати не менше 29 років стажу. Цей показник щороку зростає на один рік, й у 2028 році для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати не менше 35 років стажу.

          Найпоширенішими причинами відмов, зокрема є:

  • записи в трудовій книжці про прийняття на роботу чи звільнення містять виправлення, помилки; відбитки печаток підприємств, якими засвідчені записи, не мають ідентифікаційного коду або нечитабельні тощо;

  • наявні помилки або виправлення у військовому квитку чи дипломі про навчання (або їх відсутність);

    -    уточнюючі довідки з місця роботи, які підтверджують стаж або    

          пільговий стаж, не оформлені належним чином, чи видані на

          непідконтрольній території України;

  • заявник не надав уточнюючі документи, які підтверджують пільговий стаж роботи, або не містять інформації про шкідливість такої роботи (характерно для осіб, які мають право на призначення пільгової пенсії за Списком 1, 2);

  • документи заявника містять неточності: наприклад, прізвище чи ім’я мають розбіжності в паспорті та трудовій книжці. 

     Тому враховуючи вище викладені причини відмови, особа , наприклад  підприємство у якому вона працювала ліквідоване, і вона не  може взяти довідки чи наказ з місця роботи для виправлення помилки у трудовій книжці, а так як  об’єднане управління Пенсійного фонду України надало їй письмову відмову, вона може вирішити це питання у судовому порядку, звернувшись із позовом про визнання відмови Пенсійного фонду протиправною та зобов’язання призначити пенсію, зарахувавши весь трудовий стаж, до Тернопільського окружного адміністративного суду за адресою м.Тернопіль, вул. Грушевського, 6, відмова в призначенні пенсії за віком шляхом подання до суду адміністративної позовної заяви розглядається у строк не пізніше 6 місяців з дня, коли особа дізналася про порушення свого права.

Також звернула увагу, що за подання такої заяви потрібно сплатити судовий збір в розмірі 1073,60 грн.

     При вирішенні справи по суті суд може задовольнити адміністративний позов повністю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю або частково. Негайно після закінчення судового розгляду суд приймає постанову іменем України.
 Постанова суду першої інстанції може бути повністю або частково оскаржена в апеляційному порядку. 

     Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2 22 24 або за адресою смт.Козова, вул. Грушевського, 38.

Фото без опису