Розлучення громадян України, які зареєстровані на окупованій території

  • 424

     З моменту вторгнення РФ на територію України змінилося все.

     На тимчасово окупованих територія України, немає можливості жити так, було «до» і в тому числі немає можливості здійснювати правосуддя. Місцеві суди, що не мають можливості працювати, як раніше, через окупацію, тимчасово припинили свою роботу, а справ, що підсудні таким судам розглядають інші суди України, про що постійно повідомляють в засобах масової інформації та через мережу інтернет.

     Подружжя зареєстроване на окупованій території, наразі виїхали на підконтрольну територію України, отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), і один з них хоче розлучитись.

Виникає питання що робити, куди звертатись?

     Перший варіант: загальна підсудність за місцезнаходженням відповідача. Це означає, що звернутись потрібно до суду, якому наразі тимчасово передано повноваження з окупованої території. На сьогоднішній день не є проблемою звернення в будь-який суд на території України, оскільки адвокати вже практично відвикли від паперової роботи і перейшли на роботу в судах через електронний кабінет, а тому навіть тимчасові перебої в роботі укрпошти не стануть на заваді судовому процесу.

     Інший варіант: якщо позивачем є жінка, з якою проживає дитина - є можливість скористатись альтернативною підсудністю і звернутись в суд за місцем проживання позивачки, як тимчасово переміщеної особи. Цей варіант, мені здається, більш зручний, оскільки є можливість взяти безпосередню участь в судовому процесі і подати документи безпосередньо в суд.

     З приводу розлучення вагітної дружини. Закон не дає можливості розлучитися в суді, якщо дружина вагітна, або необхідно, щоб батько майбутньої дитини підтвердив «свою участь в процесі», а от клієнтка, яка вірить в те, що її стан буде підставою для скорішого процесу розлучення, помиляється. Аби суд пройшов успішно, щоб не ускладнювати процес і не залучати третю особу, не брати з собою в засідання клієнтку, адже закон не вимагає особистої присутності позивача.

Фото без опису