Консультування громадян в Конюхівському старостинському окрузі

  • 669

     26 жовтня 2022 року Конюхівському старостинському окрузі відбулось консультування громадян завідувачем сектору «Козівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги.

     Під час зустрічі Оксана Адамів надала мешканцям консультацію з приводу таких питань як, договір купівлі продаж, встановлення належності правовстановлюючого документа та роз’яснила порядок оформлення спадщини в період воєнного стану.

     Відповідно до Цивільного Кодексу України статті 655, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі. Істотними умовами договору купівлі-продаж є предмет договору, ціна договору, кількість, якість, асортимент, комплектність товару. Перевірка додержання продавцем умов договору купівлі-продажу щодо кількості, асортименту, якості, комплектності, тари та упаковки товару та інших умов здійснюється у випадках та в порядку, встановлених договором або актами цивільного законодавства. 

     Що зробити, якщо громадянин виявив невідповідність у правовстановлюючих документах?

      В першу чергу необхідно звернутися до державного органу, який видав відповідний правовстановлюючий документ, з проханням виправити виявлену в ньому помилку.

      У разі, якщо державна установа, яка видала цей документ, не може виправити допущену в ньому помилку, або така установа ліквідована, та архівні документи не збереглися, громадянин має право звернутися до суду з завою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

       Така заява подається до місцевого загального суду за місцем проживання особи та в ній повинно бути зазначено:

  • який факт заявник просить встановити (факт належності особі правовстановлюючого документу) та з якою метою;
  • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  • докази, що підтверджують факт.

      До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

    За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до сектору «Козівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: смт.Козова, вул. Грушевського,38, або за  тел.: (03547) 2- 22- 24, Окрім цього, для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.