Спеціалісти сектору «Козівське бюро правової допомоги» провели семінар на тему: «Компенсація за роботу у вихідні дні»

  • 179

       Щоб захистити трудові права мешканців нашої громади,  для трудового колективу Козівської районної філії обласного центру зайнятості та мешканців громади було проведено семінар на тему: «Компенсація за роботу у вихідні дні» фахівцем Сектору «Козівське бюро правової допомоги».

      Відповідно до статті КЗпП України робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наприклад наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

     Інший день відпочинку замість роботи у вихідний день компенсується з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Термін надання іншого дня відпочинку визначається за згодою сторін 

     Оплата за роботу у вихідний день обчислюється у подвійному розмірі:

-відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;

-працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

-працівникам, які одержують місячний оклад:

  • у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу;
  • в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

     За роботу у вихідні дні тимчасовим працівникам, що уклали трудовий договір на термін не більше шести днів, інші дні відпочинку не надаються, а оплата провадиться в одинарному розмірі.

     Щодо роботи у нічний час з 22.00 до 06.00 оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу), за кожну годину роботи у нічний час.

     Потрібно звернути увагу що вихід працівника на роботу у вихідний день за власним бажанням (без виняткових обставин і видання наказу про залучення його до роботи в такий день) не компенсується.

      Порушення у сфері роботи у вихідний день розглядають комісії по трудових спорах та суди (районні, районні у місті, міські чи міськрайонні).

Фото без опису