Відбувся правопросвітницький захід на тему: «Запобігання та протидія домашньому насильству»

  • 380

               5 жовтня 2022 року в приміщенні Тернопільського РС №3 філії ДУ «Центр пробації» в Тернопільській області відбувся правопросвітницький захід на тему: «Запобігання та протидія домашньому насильству» за участі фахівця Сектору «Козівське бюро правової допомоги» та провідним інспектором Мироном Музичкою.

          Питання протидія домашньому насильствурегулюється Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому стаття 1.ч.1.п.3 визначає домашнє насильство як - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

              Слід наголосити, що за вчинення насильства існує  адміністративна та кримінальна відповідальність. Щодо адміністративної, то вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі карається накладенням штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

            Якщо на особу впродовж року вже було накладено адміністративне стягнення за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -накладенням штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Кримінальна відповідальність

               За вчинення домашнього насильства винна особа карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

            Також, під час заходу фахівці надали консультування двом підобліковим пробації та  проінформовали, що за правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Козівського бюро правової допомоги за адресою: смт.Козова, вул. Дорошенка, 3, Тел.: (03547) 2- 22- 24, Окрім цього, для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.  

Фото без опису