Спеціалісти сектору «Козівське бюро правової допомоги» провели робочу зустріч в Службі у справах дітей Козівської селищної ради

  • 382

     На сьогодні актуальним серед неповнолітніх осіб та взагалі серед населення залишається питання надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років. 

     Детальніше про це сьогодні говорили в Службі у справах дітей Козівської селищної ради головний юрист сектору «Козівське бюро правової допомоги» Оксана Пекар, головний спеціаліст Служби у справах дітей Козівської селищної ради Марія Озерянська, а також головні спеціалісти Служби у справах дітей Тернопільскої РДА.

     Під зустрічі було обговорено, який шлюбний вік встановлюється для чоловіків та жінок, 

перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років, а також більш детально розглянули надання права на шлюб особою, яка не досягла вісімнадцяти років, у судовому порядку за правилами окремого провадження.

     Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження .Така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

     Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

     Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

  • вагітність; - фактичне створення сім'ї; - народження дитини.

     Зазначений перелік підстав не є вичерпним.

     Документи, які потрібно подати із заявою про надання права на шлюб:

  • паспорт; - картка фізичної-особи платника податків; - свідоцтво про народження; - довідка з лікарні про те, що перебуває на обліку в жіночій консультації; - копії заяви з додатками та доданих до неї документів для заінтересованих осіб; - квитанція про сплату судового збору.

     Станом на 2022 рік судовий збір складає 496 гривень 20 копійок.

      Зауважимо, що судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Одержавши право на шлюб з однією особою, не можна реєструвати шлюб з іншою. Якщо виникне таке бажання, доведеться знову звернутися до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то кожному з них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

Фото без опису