Надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років

  • 517

    Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження.

     Така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

     Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

     Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

  • вагітність;
  • фактичне створення сім'ї;
  • народження дитини.

Зазначений перелік підстав не є вичерпним.

Особи, які не можуть перебувати у шлюбі між собою:

  1. особи, які є родичами прямої лінії споріднення;
  2. рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра (повнорідними є брати і сестри, які мають спільних батьків. Неповнорідними є брати і сестри, які мають спільну матір або спільного батька);
  3. двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця;
  4. усиновлювач та усиновлена ним дитина (стаття 26 СК України).

     За рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним.

     Шлюб між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення.

   Неповнолітня особа, відносно якої судом прийняте рішення про зниження шлюбного віку, має право не скористатись наданим їй правом та у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації.

    Зауважимо, що судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Одержавши право на шлюб з однією особою, не можна реєструвати шлюб з іншою. Якщо виникне таке бажання, доведеться знову звернутися до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то кожному з них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

Документи, необхідні для реєстрації шлюбу:

  1. Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. Крім того, доцільно у заяві зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені статтею 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей;
  2. Свідоцтво про народження заявника;
  3. Копія паспорта заявника;
  4. Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;
  5. Квитанція про сплату судового збору або документ, що підтверджує обставини для звільнення від сплати судового збору.

     Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2 22 24 або за адресою смт. Козова, вул..Грушевського, 38.

Фото без опису