Інформація щодо реєстрації в кабінеті "Електронного суду"

  • 2624

     З метою покращення доступу до правосуддя, забезпечення можливості користувачам створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, здійснювати обмін такими документами між судом та учасниками судових проваджень, в т.ч. отримувати інформацію про стан і результати їх розгляду, в Україні активно впроваджується електронне судочинство та  електронні комунікації з судом в цілому.

      26 травня 2021 року набув чинності Закон України № 1416-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної  системи” (далі ЄСІТС).

     Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 “Про затвердження Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи” затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі – Положення).

     У газеті “Голос України” від 04.09.2021 № 168 (7668) Вищою радою правосуддя опубліковано оголошення про початок функціонування трьох підсистеми (модулів) ЄСІТС – “Електронний кабінет”, “Електронний суд”, підсистеми відеоконференцзв’язку.

     Таким чином, зазначені в оголошенні Вищої ради правосуддя підсистеми (модулі) ЄСІТС почали офіційно функціонувати з 5 жовтня 2021 року.

     Відповідно до пункту 8 Положення, підсистема «Електронний кабінет» є підсистемою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (захищений веб-сервіс, що має офіційну адресу в інтернеті (https://cabinet.court.gov.ua), який забезпечує процедуру реєстрації користувачів в ЄСІТС, а також подальшу автентифікацію таких осіб з метою їх доступу до підсистем (модулів) ЄСІТС.

     Тобто, створення процесуальних документів та їх пересилання, а також отримання таких документів від суду, відповідно до вимог процесуального законодавства, відбуватиметься в Електронному кабінеті.

     Відповідно до пункту 10 Положення адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб'єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов'язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

     Реєстрація електронних адрес також повинна здійснюватись на виконання вимог частини шостої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України, частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України та частини шостої статті 14 Цивільного процесуального кодексу України.

     Враховуючи викладене, з метою сталого функціонування судової гілки влади в умовах воєнного стану, просимо керівників підприємств, установ і організацій, що перебувають у сфері управління вжити необхідних заходів щодо реєстрації електронних адрес в підсистемі «Електронний суд».

     З інструкціями та рекомендаціями з приводу реєстрації в ЄСІТС можна ознайомитися за веб-посиланням: https://wiki-ccs.court.gov.ua/, а також у покроковій інструкції для реєстрації в кабінеті «Електронного суду»

 

 

Покрокова інструкція для реєстрації в кабінеті «Електронного суду»

 

Фото без опису