Припинення трудового договору при спрощеному режимі

  • 483

     Перевагою механізму спрощеного регулювання є можливість встановлення додаткових підстав для звільнення працівника. Так, Закон передбачив, що у трудовому договорі сторони на власний розсуд можуть визначити підстави його припинення, які не передбачені КЗпП.

     Однак, якщо трудовий договір припиняється з ініціативи роботодавця через підстави, які не передбачені КЗпП України, то він повинен обґрунтувати або ж зазначити такі причини. Тобто, вбачається, що звільнення працівника просто з попереднім повідомленням буде суперечити Закону, оскільки повинна бути певна причина (як об'єктивна, так і пов'язана з працівником). До того ж у випадку звільнення з причин, не передбачених КЗпП, Закон також зобов'язує роботодавця виплатити працівнику компенсацію у розмірі та у порядку, визначених трудовим договором, але не менше:

· половини мінімальної заробітної плати, якщо стаж роботи працівника у цього роботодавця становить не більше 30 днів

· мінімальної заробітної плати, якщо стаж роботи працівника у цього роботодавця становить понад 30 днів

· трьох мінімальних заробітних плат, якщо стаж роботи працівника у цього роботодавця становить понад один рік

· п'яти мінімальних заробітних плат, якщо стаж роботи працівника у цього роботодавця становить понад два роки

     Виникає питання, чи враховується стаж роботи, набутий до моменту введення режиму спрощеного регулювання. Видається логічною ствердна відповідь, оскільки Закон використовує загальну фразу «стаж роботи у цього ж роботодавця».

     Також у трудовому договорі сторони повинні домовитись, у який строк роботодавець повинен повідомляти працівника про майбутнє звільнення.

     Спосіб розірвання такого трудового договору - підписання додаткової угоди про розірвання трудового договору або в односторонньому порядку шляхом надсилання працівнику офіційного повідомлення про розірвання трудового договору у спосіб, визначений трудовим договором, або рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення.

     Згода профспілки на розірвання трудового договору не потребується, окрім випадків звільнення працівників, обраних до профспілкових органів.

     Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2 22 24 або за адресою смт. Козова, вул..Грушевського, 38.

Фото без опису