Що робити, якщо другий власник не платить за комунальні послуги і як змусити платити за комунальні послуги

  • 1802

       Закон свідчить, що повнолітні члени сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах на утримання будинку (квартири) та прибудинкової території та проведення ремонту (стаття 156 Житлового кодексу УРСР). Якщо другий власник не платить за квартиру, насамперед потрібно розділити особовий рахунок. Адже, як відомо, на кому особовий рахунок, тому й адресуються квитанції. Усі санкції, зазначені вище, також будуть адресуватися власнику, на кого оформлено особовий рахунок, а не всім співмешканцям відразу. Особовий рахунок своєю чергою оформляється на того власника, з ким укладено договір про надання тієї чи іншої житлово-комунальної послуги, нагадаємо, договір, як правило, укладається з одним із власників.

          Для поділу рахунків необхідно звернутися до кожного виконавця комунальних послуг, з ким укладено договори.

У разі юридичної можливості поділити особовий рахунок, з другим власником укладається індивідуальний договір на надання комунальних послуг. Коли особовий рахунок розділений, біль голови як змусити платити недбайливого співвласника переходить постачальнику комунальних послуг.

         Пунктом 10 Постанови встановлено, що у разі, якщо між мешканцями квартири відсутня згода щодо сплати житлово-комунальних та інших послуг, плата розподіляється:

  • за електроенергію за загальним лічильником – пропорційно потужності побутового електричного обладнання кожного співвласника, наймача (орендаря);
  • за газ, водопостачання та водовідведення, освітлення підсобних приміщень - за чисельністю членів сім'ї, які проживають у квартирі, та осіб, які проживають у квартирі понад місяць;
  • за централізоване опалення, утримання житлових будинків та споруд та прибудинкових територій - за встановленими тарифами відповідно до опалювальної та загальної площі приміщення, яким користується співвласник, наймач (орендар).

         Таким чином, при розділі рахунків за опалення, важливим є визначення конкретної житлової площі, якою користується кожна особа. При розділі повинен враховуватись порядок користування квартирою (житловим будинком), коли однією частиною житлоплощі (коридором, санвузлом, ванною, кухнею тощо) користуються всі мешканці, а інша (житлові кімнати) ділиться на всіх порівну.

           До речі, встановити порядок користування квартирою або житловим будинком можна через суд.

      Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2 22 24 або за адресою смт.Козова, вул.Грушевського, 38.

Фото без опису