Як укласти декларацію з сімейним лікарем під час війни

  • 388

 

            Багато наших українців змушені були змінити місце проживання із введенням воєнного стану в Україні. Частина - втратили зв'язок з сімейними лікарями через свій від'їзд або від'їзд лікаря. Багато хто зіткнувся з проблемами в отриманні медичної допомоги через віддаленість та/або відсутність зв’язку зі своїм сімейним лікарем.

         Якщо ви переїхали в інше місто або область і потребуєте допомоги сімейного лікаря, можна звернутися в найближчу амбулаторію або центр первинної допомоги. Нову декларацію для цього укладати не потрібно.

             Якщо ви живете там, де і раніше, а ваш лікар змінив місце проживання, і ви втратили з ним зв'язок, ви можете просто подати нову декларацію до нового фахівця. Стара декларація анулюється автоматично. Обирати лікаря та підписувати декларацію можна необмежену кількість разів. Проте, звертаємо увагу, що ви можете підтримувати зв’язок зі своїм лікарем дистанційно, навіть живучи в різних куточках країни. Телефоном чи в месенджері зараз можна отримати консультацію, рецепт за програмою «Доступні ліки» чи електронне направлення.

       Для цього з собою потрібно мати:

  • оригінал паспорта або іншого документа, що посвідчує особу пацієнта та / або його законного представника;
  • оригінал реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про народження дитини, якщо укладаєте декларацію для дитини.

              Лікар заповнює декларацію в електронній формі і обов'язково повинен її роздрукувати, щоб пацієнт перевірив дані. Якщо в декларації немає помилок, необхідно підписати два примірники. Один примірник залишається пацієнту, інший - в медичній установі.

                При цьому, де б пацієнт не обирав лікаря – у державній лікарні, приватному центрі або серед ФОП – порядок заповнення та подання однаковий.

Які послуги безкоштовні

           Послуги, передбачені програмою медичних гарантій, будуть як і раніше безкоштовними. Наприклад, безкоштовно можна отримати огляд і консультацію лікаря первинної медичної допомоги, зробити аналіз крові або кардіограму, пройти вакцинацію, передбачену Національним календарем щеплень, отримати рецепти за  програмою "Доступні ліки" або направлення до вузьких спеціалістів і т. д. 

              Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2 22 24 або за адресою смт.Козова, вул..Грушевського, 38.

Фото без опису