У Козівському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України говорили про продовження строку дії договору оренди земельної ділянки на період воєнного стану для трудового колективу.

  • 430

              Головним нововведенням Закону № 2145-IX є так зване автоматичне поновлення договорів. Закон передбачає, що договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін таких договорів. Крім того, таке поновлення не потребує внесення відповідних змін до ДРРПНМ, а сам договір вважається поновленим без внесення відповідних відомостей до реєстру.

          Метою упровадження цих змін є забезпечення збереження чинності таких договорів задля легального використання користувачами земельних ділянок у своїй господарській діяльності, оскільки через ведення бойових дій не всі мають можливість пролонгувати договори у звичному порядку.
          Слід звернути увагу, що зазначене поновлення поширюється лише на договори:
• строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану;
• об'єктами яких є земельні ділянки сільськогосподарського призначення приватної, державної та комунальної форм власності, невитребувані, нерозподілені земельні ділянки, а також земельні ділянки, що залишилися у колективній власності й були передані в оренду органами місцевого самоврядування.
          Припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях не є підставою для припинення дії таких договорів та, відповідно, прав, набутих за ними. Такі договори продовжують діяти до закінчення строку, на який їх поновлено.

 

Фото без опису