Порядок оформлення спадщини в умовах воєнного стану

  • 1100

               Питання оформлення спадщини завжди є одним із актуальних питань громадян. Через запровадження воєнного стану в Україні дещо змінився порядок спадкування, стали тимчасово обмежені деякі конституційні права і свободи людини і громадянина.

        З метою забезпечення населення актуальною інформацією, фахівець Сектору «Козівське бюро правової допомоги» провела семінар для трудового колективу Козівської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості.

            Під час семінару було розкрито питання, що таке спадщина та коли виникає право на її оформлення.

          Спадкування – це перехід прав та обов’язків спадкодавця до його спадкоємців. Сукупність цих прав та обов’язків і є спадщиною. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини, що є днем смерті особи або днем, з якого вона оголошується померлою.

          Зокрема, у звязку із введенням в Україні воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини призупиняється. Якщо спадщина відкрилась до початку запровадження воєнного стану і строк для прийняття спадщини не закінчився на момент запровадження воєнного стану, то строк для прийняття спадщини зупиняється і буде продовжений після припинення воєнного стану.

             В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

                Право на спадщину в обов’язковому порядку необхідно оформити у нотаріуса (державного або приватного) в будь-якому населеному пункті на підконтрольній території України. Першочерговими діями, які необхідно вчинити спадкоємцю для оформлення спадщини є:

  • Отримати повторне свідоцтво про смерть спадкодавця (може отримати спадкоємець в будь-якому органі ДРАЦС на території України).
  • Подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу без обмеження строку у шість місяців.
  • Після подачі заяви нотаріус відкриває спадкову справу і видає спадкоємцеві довідку з переліком документів, необхідних для оформлення спадщини, із зазначенням розміру плати за вчинення нотаріальних дій.

Важливо: отримання свідоцтва термінами не обмежено.