Онлайн захід «Встановлення меж земельної ділянки»

  • 425

 

          20 травня 2022 року в онлайн форматі було проведено захід на тему «Встановлення меж земельної ділянки» для трудового колективу та мешканців Купчинецької об’єднаної територіальної громади.

      Фахівець розповіла, що межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками встановленого державою зразка (одного з трьох видів, на вибір замовника). Витрати на встановлення суміжних меж несуть власники земельних ділянок у рівних частинах, якщо інше не встановлено угодою між ними.

        Слід зауважити, що встановлення меж земельної ділянки можливе лише після кадастрової зйомки та складання проекту землеустрою чи технічної документації на земельну ділянку та після реєстрації земельної ділянки в державному земельному кадастрі, оскільки сама процедура закріплення меж за своєю суттю є перенесенням координат поворотних точок ділянки з кадастру на місцевість за допомогою спеціального обладнання.

        Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі розробленої та затвердженої:

  • технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  • -технічної документації із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок;
  • -проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність (оренду).

        Технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) погодженню не підлягає і затверджується: власником земельної ділянки, у разі якщо земельна ділянка перебуває у приватній власності.

       Земельним кодексом України (стаття 158) передбачено, що земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Відповідно до частини третьої цієї статті, органи місцевого самоврядування вирішують земельні суперечки в межах населених пунктів відносно меж земельних ділянок, які знаходяться у власності й користуванні громадян, з дотриманням громадянами правил добросусідства. Такими органами місцевого самоврядування, до повноважень яких належить вирішення земельних суперечок, визначені виконавчі органи сільських, селищних, міських рад (п.5 ч. 1 ст.33 Закону України «Про місцеве самоврядування»).

      Також для більш детальної інформації мешканці громади можуть звертатись за адресою смт.Козова, вул.Грушевського, 38, або ж за номером телефону 2-22-24.

Фото без опису