Особливості розподілу майна подружжя при розірванні шлюбу

  • 229

 

           Найчастіше при розірванні шлюбу подружжя стикаються з проблемою розподілу спільного майна. Відповідно до законодавства України процедура поділу майна можлива як при розлученні, так і в період шлюбу.

Згідно з Сімейним кодексом, розділу підлягає лише майно, що належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності, тобто придбане в шлюбі.

        Законодавство України визначає, що в окремих випадках майно, що перебуває у фактичному розпорядженні подружжя, не є їх спільною власністю, а належить лише одному з них.

          Не є спільною власністю подружжя:

- майно, що придбано до реєстрації шлюбу;

- майно, що успадковане одним з подружжя, в тому числі і за час шлюбу;

- майно, що подаровано особисто одному з подружжя;

- майно, зокрема квартира, житловий будинок, що набута у результаті приватизації;

- земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

- коштовності та речі індивідуального користування, навіть в тому випадку, -   якщо вони придбавались за спільні кошти.

- будь які матеріальні відшкодування за особисте майно, відшкодування матеріальної шкоди, страхові виплати за втрату здоров’я або працездатності.

               Такі речі є особистою власністю того, хто це отримав за загальним правилом поділу не підлягає. Виняток лише, якщо один із подружжя своєю працею і коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

               Якщо об’єктом поділу є земельна ділянка, то регулювання земельних відносин відбувається із застосуванням спеціальних норм Земельного кодексу України.

            Поділ землі між колишнім подружжям багато в чому залежить від його розміру, кількості власників, прав власності на нього, а також інших умов.

              Якщо немає можливості поділити земельну ділянку в натурі тобто шляхом виділення частки, чоловік і дружина можуть вирішити питання самостійно укласти договір або звернутися до суду.

           Окрема земельна ділянка, одержана громадянином у період шлюбу в приватну власність шляхом приватизації, є його особистою приватною власністю, а не спільною сумісною власністю подружжя, оскільки йдеться не про майно, нажите подружжям у шлюбі, а про одержану громадянином частку із земельного фонду.

                 Якщо у Вас виникнуть ще якість питання, Ви можете звернутись до Сектору «Козівського бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за номером телефону: (03547) 2-22-24 або за адресою смт.Козова, вул.Грушевського, 38.

Фото без опису