До уваги мешканців громади, керівників підприємств та фермерських господарств

  • 960

     Останнім часом почастішали випадки розкрадання елементів повітряних ліній електропередач (кутників опор, проводів і т.і..), що надає значних збитків державі. Викрадаючи металевий кутник крадії не розуміють, що наносять багатотисячні збитки і навіть ризикують своїм життям . Щорічно при розкраданні ЛЕП гинуть сотні людей .

     Крім того, власниками земель, через які проходять повітряні лінії електропередач, нерідко грубо порушуються Правила охорони електричних мереж , затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 року № 209.

     Даною Постановою підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність , постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж, зобов’язані вживати належних заходів до збереження зазначених об’єктів.

     Проте останнім часом почастішали випадки відключення повітряних ліній електропередач високої напруги в результаті спалення стерні, очерету, післяжнивних залишків та розведення багать на полях. Це приводить до розвантаження атомних та теплових електростанцій, а в ряді випадків до повної їх зупинки .

Так, 14.12. 2021 року, на ПЛ - 750 кВ Вінницька-Західноукраїнська в прогоні опор № 689 - 691 виявлені сліди руйнування стійки та фундамента металевої опори №690 при наїзді сільськогосподарської техніки на неї. В результаті дана опора втратила міцність та зруйнувалася. Відновлювальні роботи для Західного територіального управління обслуговування мережі, НЕК «Укренерго» становлять 1906000 гривень, які прийдеться відшкодовувати винуватцями даної події.

З метою безпеки населення, будівель, матеріалів при можливих аваріях, а також забезпечення безаварійної роботи ліній електропередач Західне територіальне управління обслуговування мережі, п р о с и т ь :

проводити роз’яснювальну роботу з населенням та власниками земель , які перетинають лінії електропередач.

Для забезпечення нормальної технічної експлуатації ліній електропередач і безпеки населення Правилами передбачена охоронна зона ліній 330 кВ - 30м,а для ліній 750 кВ - 40 м по обидві сторони від проводів .

В охоронній зоні ліній електропередач ЗАБОРОНЯЄТСЯ:

  1. Виконувати будь які дії, що можуть порушити нормальну роботу електромереж , спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:
  • будувати житлові, громадські та дачні будинки ;
  • влаштовувати будьякі звалища;
  • складати добрива, корми, солому, дрова та інші матеріали;
  • розпалювати вогнища;
  • розташовувати автозаправочні станції або інші сховища паливомастильних матеріалів;
  • накидати на струмові частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередач, демонтувати їх елементи;
  • сажати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;
  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будьякі заходи з великим скупченням людей і т.і.;
  • . запускати моделі літальних апаратів, повітряних зміїв, здійснювати зупинки усіх видів транспорту в охоронних зонах повітряних ліній напругою 330 кВ і вище;
  • виконувати роботу з застосуванням механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію речовин, паливомастильні матеріали.

2 . У межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній без письмової згоди енергопідприємств, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється:

  • будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд;
  • здійснення усіх видів гірничих, вантажнорозвантажувальних, підривних, меліоративних робіт, вирубання дерев, розташування польових станів, загонів для худоби тощо;
  • проїзд в охоронних зонах повітряних електропередач машин і механізмів загальною висотою з вантажем або без нього від поверхні дороги понад 4,5 метра;
  1. Місцеві органи виконавчої влади сприяють енергопідприємствам у роботі із збереження електричних мереж, запобігання аваріям і ліквідації їх наслідків у діючих електромережах, а також у забезпеченні Правил всіма юридичними та фізичними особами;
  2. Працівникам енергопідприємств, у порядкуванні яких перебувають електромережі, надається право безперешкодного доступу в установленому порядку до об’єктів електричних мереж розташованих на території інших підприємств, для їх ремонту, технічного обслуговування та оперативних перемикань.
  3. Підприємства, установи, організації та громадяни повинні негайно повідомити енерго-підприємства або місцеві органи виконавчої влади про виявлені обірвані або провислі проводи, пошкодженні опори або небезпеку їх падіння, пошкодження кабелів та інших об’єктів електричних мереж.

Шановні мешканці нашого спільного дому!

Задумайтесь над тим, до чого може привести заподіяна кимось нібито незначна шкода. Зупиняйте злочинців ще перед тим, як вони мають намір здійснити пошкодження на таких важливих життєвих „артеріях”, як лінії електропередач. Зупиняйте тих, хто розкрадаючи наше спільне майно, може привести до великої біди.

Адреси підрозділів Хмельницького регіонального центру обслуговування мережі :

  1. По Хмельницькій області - м. Хмельницький вул. У.Громової 14 Тел. 72 - 89 - 06, 4-18-43
  2. По Тернопільській області - смт. В. Березовиця вул. Енергетична , 58 Тел. 0352-25 - 59 - 82;, 0352-52-20-48;, 073-446-02-17.
  3. По Чернівецькій області - м. Кіцмань вул. Сковороди 52 Тел. 2-30-57,9-17-88

Адміністрація Західного територіального управління обслуговування мережі

Фото без опису