Втрата паспорта за кордоном. Що потрібно робити.

  • 323

Паспорт - є, мабуть, одним з найбільш важливих документів у житті кожної людини. У якості аргументів вказаного можна навести такі:

По-перше, зазначений документ засвідчує особу громадянина, в даному випадку України.

По-друге, документ містить мінімальний, але дуже важливий обсяг інформації, такої як дата і місце народження людини, місце проживання, сімейний стан тощо.

До того ж, як не банально, але паспорт дозволяє візуально ідентифікувати людину, оскільки містить її фотографію.

Що робити при втраті паспорта за кордоном?

Першою дією що можна зробити , згідно зі статтею 16 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (далі - Закон), є звернення до місцевого органу поліції або такого, що виконує його функції, з відповідною заявою про втрату закордонного паспорта. Аналогічна ситуація, якщо вкрали паспорт за кордоном. Рекомендуємо Вам вказувати в заяві якомога більше інформації про обставини втрати паспорта, оскільки не виключено, що відповідні заходи з боку правоохоронців зможуть допомогти знайти втрачений паспорт або людину, яка його вкрала. До заяви Ви можете докласти будь-які докази, наприклад, якщо паспорт був зданий Вами співробітникам готелю або хостелу, а пізніше був загублений відповідальною за збереження речей особою. У даному випадку до Вашої заяви Ви можете додати копію документа, що підтверджує передачу паспорта третім особам.

Прийнявши від Вас заяву, співробітники поліції видадуть Вам документ (здебільшого таким документом є довідка або талон), який підтверджує звернення в поліцію і дозволяє Вам перейти до наступних дій.

Друге, що слід зробити - це подати заяву про втрату закордонного паспорта у відповідну закордонну дипломатичну установу України, яка функціонує на території країни Вашого перебування. Дипломатичні установи зазвичай знаходяться у столицях і великих містах. Якщо у Вас залишилася копія закордонного паспорта то, рекомендуємо взяти її з собою, в разі ж її відсутності спробуйте знайти інші документи, наприклад, водійські права або їхню копію. Сильно полегшить задачу наявність паспорта громадянина України. У разі відсутності копій та інших документів вам доведеться заручитися підтримкою співвітчизників, які можуть підтвердити вашу особистість. Подача заяви в дип. установу дуже важлива, оскільки саме на даному етапі вирішується питання про видачу Вам іншого документа, що дозволяє повернутися додому - свідоцтво на повернення в Україну.

Згідно зі статтею 27 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», посвідчення особи на повернення в Україну оформляється і видається закордонними дип. установами України на підставі заяв осіб, визначених зазначеним Законом.

Для оформлення посвідчення особи на повернення в Україну особою подаються:

-заява затвердженого зразка;

-документ (протокол, довідка тощо), виданий компетентними органами держави перебування, що підтверджує факт звернення особи з приводу втрати закордонного паспорта;

-дані, що дозволяють ідентифікувати особу заявника, встановити його місце проживання в Україні і підтвердити належність до громадянства України. Як вже було зазначено вище, такими даними можуть бути водійські права, документи про освіту, медичні довідки, якщо такі були видані на території України (і містять відомості про Вас як про громадянина України) та інші документи.

Якщо ж разом із закордонним паспортом зникли всі ваші документи, наприклад, у Вас вкрали гаманець, разом із закордонним паспортом, Вам доведеться знайти кілька людей, готових з упевненістю сказати, що ви - це ви. Знайти таких «свідків» можна серед туристів-слов'ян у готелі або в посольстві. Нерідко, свідками можуть бути особи, що відпочивають з Вами в готелі, яким Ви вже встигли багато чого розповісти про себе). У крайньому випадку, Вам потрібно буде звернутися за допомогою до своїх друзів.

Крім того, не варто впадати у відчай і в тому випадку, якщо в країні перебування немає ні посольства, ні консульства вашої Батьківщини (таких випадків чимало). Тоді буде керувати операцією з вашого порятунку дип. установа в одній із сусідніх країн. Як і у вищезгаданому випадку, Вам зможуть розповісти, що робити якщо втратив закордонний паспорт за кордоном. Алгоритм дій буде аналогічний.

Багато хто може поставити питання, що робити, якщо втратили разом з паспортом всі гроші, телефон тощо, тобто виявилися абсолютно без можливості отримати допомогу?

Відразу скажемо, що в зазначеному питанні Вам зможе допомогти закордонна дип. установа України, яке, по-перше, зможе надати Вам засоби зв'язку з родичами/друзями, по-друге, зможе отримати на свою адресу поштовий та/або грошовий переказ, а також, у разі потреби допомогти з оформленням за кордоном банківської карти. До того ж, не виключено, що співробітники дип. установи нададуть Вам особисту допомогу, наприклад можливість проживання, харчування і так далі, хоча це, скоріше залежить від індивідуальних якостей тієї чи іншої людини.

У будь-якому випадку, звернення в дипломатичну установу по допомогу, не пов'язаної з оформленням свідоцтва на повернення в Україну, однозначно дасть свої плоди.

Скільки чекати свідоцтво на повернення?

Згідно ч. 6 статті 27 вищевказаного Закону, свідоцтво на повернення в Україну видається протягом одного робочого дня з дня отримання відповідною закордонною дип. установою України підтверджуючої інформації з бази даних розпорядника Єдиного державного демографічного реєстру на запит про Вас і про Ваші дані (місце проживання, наявність громадянства України тощо).

Водночас термін дії посвідки на повернення визначається посадовою особою закордонної дип. установи, виходячи з реальної можливості повернення Вас в Україну, але не може перевищувати 30 днів.

До того ж, важливо пам'ятати, що якщо втратив паспорт в іншій країні, то в подальшому, по приїзду додому людині потрібно буде отримати новий документ. Для цього зазвичай потрібно звернутися в ЦНАП або ДМС за місцем видачі втраченого закордонного паспорта.

Як полетіти додому зі свідоцтвом на повернення в Україну?

Оскільки, як уже було згадано, термін дії посвідки на повернення визначається виходячи з реальної можливості повернення Вами в Україну, відповідь на зазначене питання буде залежати від того, як швидко Ви зберете кошти або зробите інші дії (виходячи з конкретної ситуації) необхідні для повернення в Україна.

В ідеалі, якщо у Вас немає жодних перешкод Ви можете повернутися в Україну в день видачі Вам свідоцтва. Тобто, Вам достатньо буде купити квитки на літак, потяг тощо. А також зібрати особисті речі.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Козівське бюро правової допомоги за адресою: смт. Козова, вул. Дорошенка, 3. Тел.: (03547) 2 – 22 – 24

Фото без опису