Паперовий лікарняний з 1 вересня замінить електронний.

  • 524

       Електронний листок непрацездатності, є теж документом (зареєстрованим у зазначеному МОЗ порядку, має індивідуальний номер в спеціальному реєстрі), але тільки в електронній формі, він приходить на заміну паперовому. Формується е-лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. А от цей відповідний реєстр веде саме Пенсійний фонд.

        Виписувати паперовий лікарняний тепер не буде необхідності. Відомості про тимчасову втрату працездатності до електронної системи охорони здоров’я одноосібно вноситиме лікар у вигляді медичного висновку. На його підставі електронна система самостійно здійснить перевірку даних пацієнта, зокрема те, чи може він претендувати на видачу лікарняного в залежності від того, чи є застрахованою особою.

         Не потрібно тепер перейматися й за можливі помилки в назві місця роботи в лікарняних, через які до цього вони ставали недійсними. Дані про працевлаштування пацієнта автоматично «підтягуються» електронною системою з реєстру Пенсійного фонду України.

          Очікується, що запровадження е-лікарняного також прискорить і саме нарахування страхових виплат та зменшить кількість фальсифікацій. Участь у створенні цього листка беруть лікар, Національна служба здоров’я України та Пенсійний фонд.

         У разі хвороби пацієнт, як і раніше, має звернутися до сімейного лікаря. Після огляду лікар заносить в електронну базу медичний висновок про втрату пацієнтом працездатності, якщо вона виявлена. Повідомлення про це пацієнт отримує на свій телефон.

        Далі через електронну систему цей висновок потрапляє до ПФУ, де за даними пацієнта відбувається автоматична перевірка на предмет того, чи є даний пацієнт, який втратив працездатність, застрахованою особою.

     У разі підтвердження пацієнту формується листок з тимчасової втрати працездатності. Повідомлення про це теж надходить людині у вигляді смс. Інформацію про створення лікарняного також можна буде перевірити в особистому електронному кабінеті на сайті ПФУ.

         Більше того, роботодавець пацієнта теж буде поінформований про такий лікарняний і зможе побачити цю інформацію у своєму кабінеті страхувальника на сайті Пенсійного фонду.

        Якщо хворіє дитина, медичний висновок формується для дитини-пацієнта, а інформація про батьків, які доглядають за нею під час хвороби, вказується як додаткова. Відтак лікарняний створюється для дорослої застрахованої особи – доглядальника.

В електронному лікарняному міститиметься така інформація:

  • номер запису в реєстрі;
  • посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров'я;
  • посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок у Реєстрі медичних працівників;
  • посилання на запис про суб'єкта господарювання в Реєстрі суб'єктів господарювання у галузі охорони здоров'я;
  • дата і час формування медичного висновку;
  • суть медичного висновку лікаря;
  • термін дії медичного висновку.

Чи потрібно йти до лікаря, щоб закрити лікарняний

        Якщо пацієнт одужав в період, спрогнозований лікарем, то йти до медзакладу для того, щоб закрити лікарняний, не потрібно. Це відбуватиметься автоматично. Якщо ні, при повторному візиті створюється наступний медичний висновок про стан здоров’я та наявність потреби у продовженні лікарняного.

       Лікарняний можна закрити й раніше, якщо пацієнт почувається добре. Для цього потрібно прийти на прийом, де лікар внесе відповідні відомості до електронного реєстру.

      У випадку, коли, під час перебування на амбулаторному лікуванні, стан пацієнта погіршується і він потребує госпіталізації, новий лікарняний не формується, а автоматично подовжується на основі медвисновку вже іншого лікуючого спеціаліста.                 Проте, якщо в період амбулаторного лікування пацієнт потрапляє до стаціонару з іншою хворобою, тоді формується інший лікарняний.

           Електронний лікарняний вважається виданим з моменту його реєстрації в базі ПФУ. Варто також зауважити, що пацієнти, яким відкрили листок непрацездатності до 1 вересня 2021 року, отримають його ще у паперовому вигляді за старим зразком. Про це йдеться у відповідному наказі МОЗ України.

Фото без опису