Надання дозволу на виїзд дитини за кордон за рішенням суду

  • 487

      Один з батьків, хто проживає окремо від дитини не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, не має заборгованості зі сплати аліментів також має право подорожувати разом зі своєю дитиною за межами України. Для цього, вона або він звертається рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням згоди на виїзд дитини за межі України, наприклад, з метою участі дитини в дитячих змаганнях або її відпочинку за кордоном.

      У разі ненадання тим із батьків, з яким проживає дитина, нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон із зазначеною метою, у десятиденний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа, той із батьків, хто звертався за такою згодою, має право звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків. Така справа розглядається відповідно до цивільного процесуального законодавства в рамках спрощеного позовного провадження не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

      На сьогодні знаковим є рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 03 липня 2019 року у справі № 643/1090/17, відповідно до якого не зазначення позивачем конкретної адреси місця перебування дитини та не надання доказів на підтвердження повернення дитини на територію України виключає можливість встановити обов’язкові обставини, а саме: чи буде такий дозвіл відповідати найкращим інтересам дитини.

      Сама по собі можливість поїздки за кордон не є безумовним свідченням того, що така поїздка відповідає найкращим інтересам дитини, оскільки істотне значення має країна поїздки, мета такої поїздки та її період.

Надання дозволу на виїзд дитини за кордон без зазначення конкретної адреси місця перебування дитини за межами України та не надання доказів на підтвердження повернення дитини на територію України створить ситуацію правової невизначеності та непрогнозованості.

      Передбачається, що тепер суди з метою захисту прав іншого з батьків на участь у вихованні своєї дитини, а також інтересів самої дитини, детальніше досліджуватимуть докази під час розгляду справ про надання дозволу на її виїзд за межі України, у тому числі щодо країни прямування (воєнно-політична чи епідемічна обстановка, наявність в країні представництва України та укладених міжнародних договорів про співпрацю у сферах цивільних та сімейних правовідносин тощо), мети та строку поїздки.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Козівське бюро правової допомоги за адресою: смт. Козова, вул. Дорошенка, 3. Тел.: (03547) 2 – 22 – 24 .

Фото без опису