Заборгованість за комунальні послуги

  • 1079

     Бувають ситуації коли у споживачів житлово-комунальних послуг, в силу життєвих обставин, накопичуються борги за квартиру, які наслідки можуть чекати на них, роз’яснимо детально.

  Найперше, що може зробити компанія-постачальник комунальних послуг це нараховувати пеню згідно  укладеного договору, але її розмір не може бути більшим 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Також постачальник комунальних послуг може відключити споживача від газу або електроенергії. І на кінець постачальник має право звернутися до суду для стягнення заборгованості за комунальні послуги.

     Однак, перед тим як компанія-постачальник буде мати намір відключити споживача від комунальних послуг, вони зобов’язані повідомити споживача ПИСЬМОВО за 3 дні до відключення, але не раніше ніж за 10 днів після терміну, коли мала пройти оплата, щоб останній мав зможу до дати припинення постачання комунальних послуг оплатити свій борг, укласти договір реструктуризації комунальних послуг із постачальником або якщо він не згідний із заборгованістю подати заяву до постачальника послуг в якій ініціювати перерахунок комунальних платежів.

   Що стосується укладення договору реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги, то Законом України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» передбачено, що в залежності від загальної суми заборгованості, реструктуризацію можна продовжити максимально до 60 місяців. Укладення вищезазначеного договору, найбільш доцільним є для споживачів, які у зв’язку з особистими обставинами не в силі оплатити борг. Укладення даного договору може ініціювати навіть сам споживач, звернувшись із письмовою заявою до постачальника комунальних послуг. Крім того Постановою КМУ «Про затвердження Порядку погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги» передбачена типова форма договору реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги. За договором накопичена заборгованість за комунальні послуги погашається однаковими сумами кожен місяць, а також споживач зобов’язаний своєчасно   сплачувати   поточних   платежів   за житлово-комунальні послуги.

   Крім того, якщо доходу споживача, що уклав договір про реструктуризацію заборгованості, не вистачає для повного погашення, строк дії договору продовжується за його письмовою заявою до повного її погашення.

    Тому, найкращим виходом із цієї ситуації є вчасна і в повному обсязі оплата отриманих житлово - комунальних послуг.

   За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Козівського бюро правової допомоги за адресою:

смт. Козова, вул. Дорошенка, 3. Тел.: (03547) 2 – 22 – 24 .

Фото без опису