Про надання безоплатної правової допомоги

  • 572

     

   Кожна людина в Україні народжується вільною та одразу набуває певних природних та приватних особистих прав, таких як право на життя, здоров’я, свободу, повагу своєї честі та гідності, вільний розвиток своєї особистості тощо. Пріоритетом кожної демократичної держави є не лише дотримання конституційних прав та свобод особи, а й забезпечення механізму їхньої реалізації. Однак, пересічна людина в результаті незнання своїх прав або ж необізнаності із механізмом їх реалізації, доволі часто не може їх здійснити, оскільки не знає яким чином їй слід діяти. Відсутність елементарних правових знань та висока вартість юридичних послуг створює для людини бар’єр щодо можливості реалізації та захисту своїх конституційних прав самостійно або ж за допомогою кваліфікованих юристів. 
          Одним із дієвих засобів реалізації прав та свобод особи є інститут правової допомоги, загальнодоступність якого обумовлюється можливістю її безоплатного отримання для певних верств населення. Так, більшої обізнаності фахівець Козівського бюро правової допомоги  для жителів Козівщини, а також для працівників Козівського районного відділу державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ)розповіла про безоплатну правову допомогу.
          Конституції України право на правову (правничу) допомогу слід розуміти як гарантовану державою можливість будь-якій особі незалежно від характеру її правовідносин з державними органами, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, юридичними та фізичними особами вільно, без неправомірних обмежень отримувати допомогу з правових питань в обсязі і формах, яких вона потребує. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. 

Фото без опису