Яка відповідальність за несплату аліментів

  • 614

Фото без опису

Верховна рада двічі вносила зміни до закону щодо посилення захисту права дитини на належне утримання (липень 2018 та 1 січня 2020 року) для того, щоб посилити відповідальність батьків, які не сплачують коштів на утримання дітей.

Цивільна відповідальність. За несплату нараховується пеня (ст. 196 Сімейного кодексу України). Також запроваджено систему фінансових санкцій для тих батьків, які не сплачують аліментів своїй дитині більше року (20% від суми несплачених аліментів), двох років (30% від суми несплачених аліментів), трьох років (50% від суми несплачених аліментів).

Адміністративна відповідальність. Якщо платник вдруге протягом року не сплатить аліментів, його можна притягти до суспільно корисних робіт на термін від 240 до 360 годин.

Крім того, боржнику аліментів відмовляють чи позбавляють права на субсидію (п.7 ч.14 постанови Кабміну 848).

Заборгованість протягом трьох місяців зі сплати аліментів на утримання хворої дитини є підставою для винесення державним виконавцем постанови про встановлення тимчасових обмежень боржника:

заборона виїзду за межі України;

на право кермування транспортними засобами;

на користування зброєю і в праві полювання (стаття 71 закону щодо посилення захисту прав дітей).

Кримінальна відповідальність. Покарання для затятих неплатників аліментів передбачає окрім громадських робіт, арешт на термін до трьох місяців або обмеження волі до двох років (ст. 164 Кримінального кодексу України).

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Козівське бюро правової допомоги за адресою: смт. Козова, вул. Дорошенка, 3. Тел.: (03547) 2 – 22 – 24 .

Фото без опису