Стежками героїчного минулого нашого краю

  • 571

  Фото без опису

     Триває обговорення щодо відзначення 100-річчя з дня народження Осипа Дякова "Горнового".

    Заступник голови з питань діяльності виконавчих органів Михайло Простяк зустрівся з істориком-краєзнавцем Василем Штокалом, головним редактором Тернопільської газети "Номер один" Віталієм Поповичем. де обговорили можливі заходи, які варто провести 21 червня, до дня народження Осипа Дякова.

    Після створення оргкомітету планується ряд заходів, як в с.Олесино, де народився Осип Дяків, так і в Козові. Зокрема, футбольний турнір, виступи творчих колективів.

    Укрпошта випустить іменний конверт із зображенням Осипа Дякова.

 

Довідка

Осип Дяків народився 21 червня 1921 року в с. Олесине на Тернопільщині. Навчався у Бережанській гімназії, згодом у Львівському університеті.

Крайовий провідник ОУН на Львівщині, теоретик й організатор боротьби Української повстанської армії, заступник голови Генерального секретаріату Української головної визвольної ради і наш земляк.

    Був членом Організації українських націоналістів. У вересні 1940 року заарештований НКВД. До липня 1941-го перебував у Бердичівській тюрмі, звідки зумів утекти. У 1943-1944-му був членом Крайової екзекутиви юнацького крила ОУН(б), членом редколегії підпільного журналу «Юнак» і редактором журналу «Вісті».

    У 1945-1948-му – член головного осередку пропаганди при Проводі ОУН; від 1948 року – крайовий провідник ОУН Львівського краю; від 1949 року – член Проводу ОУН; від 1950 – член УГВР (заступник голови її Генерального секретаріату).     Відзначений Срібним і Золотим хрестами за заслуги УПА.

    Загинув у сутичці зі спецгрупою Міністерства державної безпеки УРСР  28 листопада 1950 року поблизу с. Великополе Яворівського району на Львівщині.

    У 1950 році в українському підпіллі вийшла відома праця Осипа Дяківа «Наше становище до російського народу». «Організація Українських Націоналістів бореться за Українську Самостійну Соборну Державу і за те, щоб кожна нація жила вільним життям у своїй власній самостійній державі. Знищення національного поневолення та експлуатації нації нацією, система вільних народів у власних самостійних державах — це єдиний лад, що дасть справедливу розв'язку національного і соціального питань у цілому світі», - писав він.

 Фото без опису Фото без опису